Muzikoterapija

Muzikoterapija

Muzikoterapija je znanstveno utemeljena terapijska disciplina u kojoj se primjenjuje jezik zvukova i glazbe u odnosu terapeut-klijent kako bi se ostvarili individualizirani terapijski, rehabilitacijski i preventivni ciljevi.

Upotrebom glazbe u terapijskom procesu djelujemo na razvoj i poboljšanje socijalnih, komunikacijskih, kognitivnih, senzo-motornih, tjelesnih i psiholoških funkcija klijenta. Muzikoterapija je moćna i neinvazivna metoda koja je široko primjenjiva u radu s osobama s različitim vrstama teškoća.

Kao izrazito ugodan i motivirajuć stimulus glazba pruža mogućnost samoostvarenja klijenta u terapijskom procesu prateći njegove mogućnosti i potrebe. Mnoge znanstvene studije potvrđuju osobitu uspješnost muzikoterapije kao terapijske discipline u radu s osobama s autizmom gdje se posebno izdvajaju pozitivni rezultati na područjima komunikacije, socijalizacije, govora, emocionalnog izražavanja i auditivne pažnje. Za razliku od ostalih terapijskih procesa muzikoterapija pruža mogućnost istovremenog poticanja razvoja

različitih područja. U centru za autizam muzikoterapija pripada u sastavni dio nastavnog programa koji se provodi individualno (dijete-terapeut) u posebno opremljenom kabinetu. Svaka seansa traje 30 minuta a sva su djeca uključena u program na tjednoj razini prema individauliziranom planu i programu. Aktivnosti koje se provode na muzikoterapiji uključuju pjevanje, sviranje, slušanje glazbe, glazbu uz pokret, glazbenu improvizaciju i kreativno izražavanje kroz glazbu.

''Glazba je terapija. Ona je komunikacija - moćnija,
neposrednija i djelotvornija od riječi.''
- Y. MENUHIN