Izvješće o provedbi projekta „KAD ĆE TAJ PETAK?“

Centar za autizam Rijeka

Projekt je financiran od strane Grada Rijeke-Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u visini od 20.000,00 kuna. Tijekom provedbe Projekta potrošeno je cca 18.000,00-tak tisuća kuna. Projekt su realizirali članovi Udruge CIP IDEM Rijeka u Rijeci.
Projekt „Kad će taj petak…“ bio je zamišljen kao uključivanje djece s teškoćama (od 15. do 21. godine) korisnika usluga Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i Centra za autizam- Rijeka u organiziranom korištenju slobodnog vremena kroz zajedničko druženje i aktivno sudjelovanje svih pojedinaca.
Programske aktivnosti ponudile su organizirano provođenje slobodnog vremena djece s teškoćama, druženje s vršnjacima sličnih potreba i interesa u razvijanju socijalnih vještina i sudjelovanju u zajedničkim aktivnostima interesantnima mladima i za mlade.
Ujedno članovima obitelji omogućeno je obavljanje zadataka i poslova koje proizlaze iz životnih, profesionalnih i obiteljskih (liječnik, frizer, banka…) situacija, uz vrijeme za aktivnosti dokolice i hobija članova obitelji u periodu druženja korisnika na radionicama.
Tijekom provedbe Projekta sudjelovalo je 10- tak učenika i korisnika Centra za odgoj i obrazovanje i Centra za autizam- Rijeka od 15.- 21.godine života, podjednako djevojaka i mladića.
Projektom smo željeli uključiti djecu s teškoćama organizirano provođenje slobodnog vremena kroz zabavne svakodnevne aktivnosti (kino, kazalište), društvene igre, druženje i zabavu u društvu s vršnjacima.
Smatramo da su korisnici programa kontinuiranim druženjem u vršnjačkoj skupini podigli
kvalitetu življenja u domeni aktivnog korištenja slobodnog vremena. Kroz projektne aktivnosti korisnici su ojačali svoje samopoštivanje i razumijevanje različitosti. Na taj način su u vršnjačkoj grupi naučili bolje razumijevati i prihvaćati socijalna pravila igre, izbora i prihvaćanja rezultata. Vršnjaci uključeni u program zajedničkim druženjem kroz aktivnosti stvorili su vlastitu mrežu podrške.
Napravljena je i evaluacija programskih aktivnosti i ona je polučila pozitivne rezultate.
Roditelji mladih s teškoćama oduševljeni su projektom iz više razloga. Njihovoj djeci omogućeno je organizirano provođenje slobodnog vremena a oni sami mogli su svoje slobodno vrijeme iskoristiti za svoje aktivnosti.
Nadamo se da će se ovakve aktivnosti korisnika i njihovih obitelji nastaviti i u budućnosti te da će se proširiti mreža korisnika.
Predsjednik CIP IDEM Rijeka:

Marija Čorak Markunović, prof.def.