Projekt AS SPORTY – Centar za autizam RIJEKA

 

 

NAZIV PROJEKTA: Erasmus + Sport – Small Collaborative Partnership – Asporty

NOSITELJ: Društvo za kulturo inkluzije, Melikova ulica 1, Ljubljana 1000, Slovenija                         

https://www.facebook.com/ASportyErasmus

društvo.zakulturoinkluzije@gmail.com

PARTNERI: Centar za autizam Rijeka – Hrvatska, Klletaskoli – Island

Učitelji CZA Rijeka: Sanja Barić, mag. educ. reh., Maja Komar Lenac, mag. educ. reh., Marko Brusać

Razdoblje provedbe: 1. siječnja 2020. – 31. prosinca 2021.

Projekt sufinanciran: EU – Erasmus +

Cilj: Razvijanje inovativnih sportskih programa koji uključuju aktivnosti prilagođene za uključivanje osoba s poremećajem iz spektra autizma i razmjena iskustva između stručnjaka koji provode edukacijsko – rehabilitacijske, kineziološke i sportske programe, prezentacija sportskih programa u koje su uključene osobe s PSA,  prezentacija rada Centra za autizam Rijeka i sportskih klubova za osobe s teškoćama i invaliditetom koji djeluju u gradu Rijeci

O projektu: Centar za autizam Rijeka aktivno sudjeluje kao partner, uz Kletaskoli s Islanda i nositelja – Društva za kulturo inkluzije iz Slovenije u Erasmus programu – program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. U program je uključeno 11 učenika i korisnika i 3 učitelja CZA Rijeka. Projektom razvijamo suradnju između stručnjaka koji rade s djecom i mladima s PSA na području sporta, nadograđujemo postojeće i razvijamo nove metode koje pomažu razvoju djece i mladih, promičemo socijalnu uključenost i jednake mogućnosti za sve, u sportu, podižemo svijest roditelja i učitelja o zdravom i cjelovitom razvoju djece i mladih, čineći temelje programa sportskog obrazovanja za učitelje i trenere, promičući važnost i pozitivne učinke tjelesne aktivnosti za djecu i mlade s PSA.

Provedba programa je planirana u tri dijela. U prvom, praktičnom dijelu svaka organizacija je trebala izvoditi poseban, sportski program, u drugom dijelu su stručnjaci svake organizacije trebali razmjenjivati i nadograđivati znanja i iskustva posjetima i stručnim druženjima osoblja sve tri organizacije, dok je u trećem dijelu planirana promocija projektnih aktivnosti i ishoda.

Nažalost, epidemiološka situacija uzrokovana virusom Covid 19 je uzrok promjene smjera cijelog projekta. Sva druženja smo prebacili u virtualan svijet te koristimo dostupne platforme kako bi održavali sastanke, razmjenjivali iskustva i nastavili provođenje projekta na radost svih uključenih u njega. 

Ovaj projekt je financiran pod pokroviteljstvom Erasmus+ program 

(This project is funded under the Erasmus+ programme).

 

Read this article in English