Projekt AS SPORTY – Centar za autizam RIJEKA

 

 

NAZIV PROJEKTA: Erasmus + Sport – Small Collaborative Partnership – Asporty

NOSITELJ: Društvo za kulturo inkluzije, Melikova ulica 1, Ljubljana 1000, Slovenija                         

https://www.facebook.com/ASportyErasmus

društvo.zakulturoinkluzije@gmail.com

PARTNERI: Centar za autizam Rijeka – Hrvatska, Klletaskoli – Island

Učitelji CZA Rijeka: Sanja Barić, mag. educ. reh., Maja Komar Lenac, mag. educ. reh., Marko Brusać

Razdoblje provedbe: 1. siječnja 2020. – 31. prosinca 2021.

Projekt sufinanciran: EU – Erasmus +

Cilj: Razvijanje inovativnih sportskih programa koji uključuju aktivnosti prilagođene za uključivanje osoba s poremećajem iz spektra autizma i razmjena iskustva između stručnjaka koji provode edukacijsko – rehabilitacijske, kineziološke i sportske programe, prezentacija sportskih programa u koje su uključene osobe s PSA,  prezentacija rada Centra za autizam Rijeka i sportskih klubova za osobe s teškoćama i invaliditetom koji djeluju u gradu Rijeci

O projektu: Centar za autizam Rijeka aktivno sudjeluje kao partner, uz Kletaskoli s Islanda i nositelja – Društva za kulturo inkluzije iz Slovenije u Erasmus programu – program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. U program je uključeno 11 učenika i korisnika i 3 učitelja CZA Rijeka. Projektom razvijamo suradnju između stručnjaka koji rade s djecom i mladima s PSA na području sporta, nadograđujemo postojeće i razvijamo nove metode koje pomažu razvoju djece i mladih, promičemo socijalnu uključenost i jednake mogućnosti za sve, u sportu, podižemo svijest roditelja i učitelja o zdravom i cjelovitom razvoju djece i mladih, čineći temelje programa sportskog obrazovanja za učitelje i trenere, promičući važnost i pozitivne učinke tjelesne aktivnosti za djecu i mlade s PSA.

Provedba programa je planirana u tri dijela. U prvom, praktičnom dijelu svaka organizacija je trebala izvoditi poseban, sportski program, u drugom dijelu su stručnjaci svake organizacije trebali razmjenjivati i nadograđivati znanja i iskustva posjetima i stručnim druženjima osoblja sve tri organizacije, dok je u trećem dijelu planirana promocija projektnih aktivnosti i ishoda.

Nažalost, epidemiološka situacija uzrokovana virusom Covid 19 je uzrok promjene smjera cijelog projekta. Sva druženja smo prebacili u virtualan svijet te koristimo dostupne platforme kako bi održavali sastanke, razmjenjivali iskustva i nastavili provođenje projekta na radost svih uključenih u njega. 

Ovaj projekt je financiran pod pokroviteljstvom Erasmus+ program 

(This project is funded under the Erasmus+ programme).

 

 

ASPORTY 

Glavni cilj projekta je podijeliti svoje iskustvo i znanje jedni s drugima. Da iz ovoga naučimo nešto novo, da i u budućnosti ostanemo partneri u projektima.

Zajedno s našim partnerima objavili smo 8 brošura na različite teme, koje se bave sportom i posebnim potrebama. Ove možete pronaći u nastavku. Pozvani ste da pogledate i pročitate.

ASporty BALANCE

ASporty COORDINATION

ASporty ENDURANCE

ASporty FLEXIBILITY

ASporty STRENGTH

ASporty MONITORING

ASporty SPEED and PRECISION

ASporty UNDESIRED BEHAVIOUR

The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”

 

Read this article in English